Thursday, June 26, 2014

PUASA TOTAL

Salam sejahtera buat semua pelayar alam maya yg sudi  lalu & singgah! Kekalutan alam nyata menyebabkan alam maya aku xber'nyawa'. 

Yesterday evening tetiba rasa nak tengok blog. Dikotak hai-hai aku, ada reminder dari rakan maya "dah hampir Ramadhan ni" (TQ Thomas, ..he..he..), related pulak dgn renungan pagi dsampaikan oleh my officemate masa mesy. pagi kat office aku ni. Apa yg disampaikan mengingatkan aku pada kandungan buku terjemahan Dr 'Aid Abdullah Al-Qarni-'Hikmah Berpuasa di Bulan Ramadhan', yg belum habis aku baca (target nak habis sblum ramadhan ..he..he...slow sesangat)

Ada beberapa N3 yg pernah aku nukilkan bab ramadhan ni, antaranya pasai nostalgia aku di bulan ramadhan, yang ni  dan juga beberapa N3 tentang kelebihan yg ada dlm bulan Ramadhan. Ingat  Ramadhan ingat puasa (sebenarnya banyak lagi yg kita ingat ...bajulah, makananlah dll). 

Kali ni, aku nak kongsi puasa sebenar dalam islam. Jangan kita menyangka  puasa hanya menahan lapar & dahaga sahaja. Puasa sebenar melibatkan seluruh anggota/pancaindera badan.

Puasa MATA
Hindari dari memandang perkara-perkara yang menimbulkan fitnah serta perkara-perkara yg tergolong dalam maksiat, umpamanya menonton filem lucah, rancangan hiburan yang melampau juga melihat aurat wanita bukan mahram. Melihat makanan sehingga membuat kita terkesima nak makan juga perlu dielakkan.
Banyakkan melihat Al-Quran dan tunduki penglihatan. 
Ketika matamu melihat keburukan orang lain, 
katalah, "wahai mata, orang lain juga memiliki mata".

Jika mata tidak berpuasa sebagaimana perut, maka kita dianggap 
TIDAK BERPUASA!

Puasa LIDAH/MULUT
Lidah dituntut berpuasa dari mengumpat, fitnah dan mengutuk orang. Sesungguhnya perkataan yang buruk merupakan dosa yang paling besar dilakukan oleh lidah manusia. Berbicara tentang makanan juga wajar dielakkan.
Banyakkan bertadarus Al-Quran dan zikirulallah.
  Hendaklah lidahmu tidak menyebut-nyebut keburukan orang lain, 
kerana setiap orang memiliki keburukan, juga lidah. 

Jika lidah/mulut tidak berpuasa sebagaimana perut, maka kita dianggap  
TIDAK BERPUASA!

Puasa TELINGA
Jauhkan telinga kita dari mendengar nyanyian yang melalaikan, mendengar umpat keji dan kata-kata nista yang menanam naluri buruk di hati dan menyuburkan keinginan melakukan perbuatan keji.
Banyakkan mendengar Al-Quran dan zikirulallah.
  wahai telinga orang yang rugi, janganlah kamu tukar 
Kenikmatan pendengaran muzik yang sirna

Jika telinga tidak berpuasa sebagaimana perut, maka kita dianggap 
TIDAK BERPUASA!

Puasa KAKI
Janganlah kita melangkah ke tempat-tempat yang dimurkai Allah, ke tempat-tempat hiburan yang melalaikan dan membuang masa.
Melangkah lah ke rumah Allah
Jika kaki tidak berpuasa sebagaimana perut, maka kita dianggap 
TIDAK BERPUASA!
  
Puasa TANGAN
Hindari tangan  dari melakukan kemungkaran, kerosakan, pengkhianatan, umpama mencuri, berjudi, mengambil harta yang haram dan amalan rasuah.
Ringankanlah tangan untuk bersedekah/infaq kepada yang memerlukan

Jika tangan tidak berpuasa sebagaimana perut, maka kita dianggap
 TIDAK BERPUASA!

Puasa AURAT
Litupi aurat kepada bukan mahram dan tidak berhias berlebihan kerana ia punca kepada GAGALNYA puasa mata & mulut orang lain!
Betulkan yg Biasa (xtutup kepada tutup aurat)..... Biasakan yg Betul (kekal tutup aurat) - aku cilok dari blog yg pernah aku singgah.

Litupilah aurat dengan sempurna supaya tidak mencacatkan puasa sesama kita!

Puasa PERUT
Setelah seluruh anggota/deria berpuasa, barulah berpuasa dengan perut-meninggalkan makanan dan minuman, supaya tiada kelaparan dan kehausan ketika disisi Allah kelak.  Awas! perut berpuasa, tapi minda telah tercari-cari menu untuk berbuka, ni pun boleh mencacatkan puasa.

Kejayaan melaksanakan Puasa Total (maksudnya semua yg diatas dpt di'puasakan')  dan dilakukan segalanya dengan ikhlas kerana Allah. Insyaallah, akan mendapat kurniaan/ganjaran dari Allah di hari kemudian.

Semoga kita berjaya melaksanakan ibadah 'puasa sebenar menurut islam'. 

Selamat beribadah  dan beroleh ganjaran pahala berganda!
Ihsan dari Google-minta dihalalkan pemiliknya.

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 
DAN 
MELAKSANAKAN RUKUN ISLAM YANG KE TIGA

Wasalam.
ps: Sekadar berkongsi, mohon maaf silap & salah. Selamat berpuasa!

Monday, April 7, 2014

The Journey Begins...Nihon e yokoso!

A Continuation of this N3.

Dalam kesibukan membuat listing & preparation nak fly ke Jepun, dikejutkan dengan kehilangan MH370 yg hingga kini  xde kepastian!

harapan untuk MH370 di Anjung Tinjau - ditutup kepada orang ramai
Yaa Allah, Engkau rungkaikanlah kerumitan ini & bukakan 'hijab' MH370 supaya pencarian & penantian kami terhadap MH370 ditamatkan, Amin. 

Simpati yg amat sangat buat yg terbabit, moga ada keajaiban!

Map lokasi pelajar dari IBT di serata Jepun
Lepas 'mini graduation', anak aku dipanggil hadiri kursus tatanegara (wajib bagi penerima tajaan JPA), bersama dgn kumpulan pelajar yg mendapat 'biasiswa busary' (betui kot...xbrapa nak ingat), iaitu biasiswa kpd pelajar yg berjaya mendapat 9A+ dlm SPM.  Group busary ni akan mula pengajian pada September manakala ke Jepun bermula pada April  2014.
Route to Kyushu Universiti , Fukuoka, Japan




Lepas tamat kursus tu, dimaklumkan anak aku berjaya menempatkan diri di Universiti Kyushu, Fukuoka, Jepun. Alhamdullillah!

Pada 24 Mac 2014 jam 11:45 mlm, bermulalah anak aku bermusafir ke Nihon-negara matahari terbit. Selamat tiba ke Airport Narita & meneruskan perjalanan darat ke Fukuoka. 
Menurut pegawai JPA (sembang masa kat KLIA), pelajar senior (ex IBT) dari U tempat anak aku nak belajaq diminta menunggu di Airport, hanya sorang pegawai JPA ditempatkan di Jepun.
Akan bermastautinlah dia kat situ selama 4 tahun (insya allah), sehingga 2018.

Selamat tiba di Airport Narita, Japan
Pada petang 25 Mac (dlm 3+pm), aku dapat panggilan dari anak aku, habaq dia dah tiba di U tempat dia nak blajaq (dia dah sampai Fukuoka, kami masih kat highway utara-selatan, xsampai Aloq Staq lg...hu..hu..hu)

Syukur kehadrat Ilahi, semuanya selamat!

Antara 'task'  yg perlu anak aku laksanakan & confirm gagal ialah .....mencari rumah sincan & doreamon ....ha..ha...ha....(itu tugasan dpd adik-adik dia). 

Buat anak aku, selamat mengharungi pengalaman baru yang mungkin pahit tapi akan menjadi kenangan manis. Aku iringi doa & berserah semua nya kepada Allah yg Esa. 

 "Yaa Allah, sesungguhnya kami memohon perlindungan MU daripada sifat lemah,malas, pengecut, kedekut, nyanyuk dan azab kubur.
Yaa Allah berikan ketakwaan kepada kami & sucikanlah ia, kerana ENGKAU lah sebaik-baik tuhan yg menyucikan, ENGKAU pelindung & memeliharanya.
Yaa Allah, kami memohon perlindunganMU, daripada ilmu yang tidak bermanafaat, hati yg tidak khusyuk, nafsu yg tidak puas & doa yg tidak dikabulkan"
amin...amin...amin

GOOD LUCK

頑張ってください!(Ganbattekudasai!)


Wasalam
  ps: Musim bunga sakura sedang melanda Aloq Staq. Subhanallah... indah sungguh ciptaanMU!
Bunga Sakura 'Malaysia' sedang mekar menghiasi Aloq Staq &  Sakura Jepun  juga sedemikian (aku ciloq dr FB kekawan anak aku). Moga Allah memberi rezeki & kesihatan utk aku menikmati bebunga sakura di Jepun... Insya Allah!
 

Thursday, March 6, 2014

VVIP trip to Betong, Yala, Thailand.

Alkisah lawatan 'terkejut beruk' ke Betong, Yala, Selatan Thailand....

Pasai apa 'terkejut beruk' ......sebab habaq hari khamis (27 Feb) suruh buat border pass..program hari sabtu (1 mac), xke 'terkejut beruk' tu!. Nak ambik gambaq, nak kumpul anak beranak-depa ingat nak buat border pass boleh kirim2 ke?  Imigresen nak jugak tengok muka depa tu!. Tima kasih PM tubuh UTC bolehlah apply border pass diluar waktu pejabat. Petang pi ambil gambaq, malam (khamis) pakat berarak kat UTC (ingat kan aku je ...jiran aku pun sama!).

Ini merupakan program Hari Keluarga yg dianjurkan oleh persatuan taman tempat tinggal aku (tahun lepas pi Pantai Merdeka, xbuat N3 sebab dah banyak kali pi situ, last N3 pasai hari keluarga yg ni). Walaupun short notice, dua bas jugalah kami berangkat ke Betong, Yala Thailand - 'kalau buat surat edaran, mau 4 bas ni'...kata pengerusi kami.
 
Ketibaan anda ke daerah Betong di sambut .....


 


Pandangan dari luar & dalam pintu gerbang utama
Selepas melalui jalan berliku & berbukit tibalah di pintu gerbang utama menyambut kedatangan penyunjung ke Piyamit Tunnel. Tunnel ni dibuat oleh komunis malaya utk bombshells & storing food supplies, terletak di border Malaysia-Thai, etc tanya google..k..!

Entrance  ke Piyamit Tunnel
Lepas tertongek-tongek naik, kita akan disamput oleh kaunter tiket untuk masuk Piyamit Tunnel ni, harga tiket RM5-dewasa & RM2-kanak-kanak. Tapi ari tu, kami dapat offer RM3 dewasa, kanak2 free!
Depan kaunter tiket tu, adalah kedai-kedai jualan (xtengok pulak depa juai ape...kalut cari tempat nak melepas)

 Dari kaunter tiket tadi bermulalah ujian 'lutut' & 'jantung' anda. sapa rasa xlarat beghenti, ..jgn dok paksa diri!

Sepanjang laluan ade beberapa tempat rehat ...boleh 'ambik nyawa' he..he...
Tempat pembakaran kayu untuk dijadikan arang

On the way, terdapat tempat membakar kayu dibuat arang utk mereka memasak (depa xguna kayu utk elakkan asap yg banyak).
Kami diberi penerangan teknik & peralatan memasak





Sampai pintu masuk terowong tu (aku rasa tempat depa masak), kami diberi penerangan oleh pegawai bertugas (dimaklumkan beliau adalah bekas komunis) tentang bagaimana mereka menyedia, dan mendapatkan bekalan mereka. (xhabih dia bcrita kami dah kalut nak masuk terowong...kesian kat dia..hu...hu... kurang hajaq sungguh!!!). 

Intipati nya ialah komunis ni, pakar dalam engineering (bina terowong & sistemnya) & bijak sains (antaranya teknik mengubah asap menjadi wap air utk mengelirukan askar ...macam mana depa buat ...panjang crita....pi dengaq sendirilah!)

Pintu masuk utama & pintu keluar juga kemudahan yg ada.
Kat belah kanan tempat depa masak tulah 'pintu terowong' & bermulalah perjalanan (mula-mula aku ingat kene merangkak...ghopanya tinggi).


Dalam terowong ni macam-macam tempat disediakan such as, tempat duduk, working table, food container etc.. Dalam terowong ni ada exit/entrance (xpasti-7@8 kot). Tunnel ni pun ada menurun & menaik (lutut & jantung anda juga diuji)


 dah terambik gambar ....tunjuk jelah!
Keluar dari terowong, ada mini muzium. Ditunjukkan barang-barang yang mereka miliki & gunakan semasa dalam hutan. Teruja juga tengok, depa ada peralatan muzik, telekomunikasi, dll. Sebenarnya pengunjung tidak dibenarkan mengambil gambar (amaran diletakkan dipintu masuk utama, kami masuk kot pintu belakang...dah ambik gambar baru nampak ...hu..hu..hu).
Lukisan dinding depan pintu masuk muzium (brsama 2 model)














Habis lawatan, bergerak turun ke Pekan Betong, kat sini xsemeriah Padang Besar & Danok, juga harganya lebih mahal ....tapi dah mai beli jelah...bagi menjana ekonomi penduduk setempat. Tiada masalah komunikasi disini kerana mereka fasih berbahasa melayu & beragama Islam juga mengunakan duit RM.

Banyak yg boleh dilawati di Betong ni, lawatan sehari kami hanya melihat Piyamit Tunnel tinggalan komunis. Anak aku yg bongsu tanya "komunis tu sapa?"(..hu..hu..hu..dia xtau), aku tanya "kat sekolah xbelajar ke?", "Sejarah belajaq pasai batu-batu & org zaman batu...." katanya, "nanti belajarlah" kata aku.

Pasai apa title N3 ni VVIP trip. Sebab kami 'escorted by' polis Pengkalan Hulu dan Polis Thailand (Betong). Pertama kali rasa melalui jalan tanpa henti & setiap melalui trafic light akan berbunyi siren utk kami diberi laluan....

Pasai apa kami dapat layanan VVIP... rupanya, ni atas kerja keras salah seorang penduduk taman aku yg jadi ketua polis/balai (xtau sangat pasai polis ni) kat Pengkalan Hulu & beliau telah meminta kerjasama Ketua Polis Betong. Setibanya kami di sempadan daerah Pengkalan Hulu, 2 buah kereta beserta 4 buah motosikal polis sedia menunggu. Aku yg selalu bersangka buruk ni, ingatkan depa buat road block utk saman menyaman (lanikan sibuk dok wat road block saman nak cover BR1M kot), rupanya depa menunggu ketibaan kami & dibawa ke balai. Ketibaan kami disambut oleh barisan pegawai polis, diberi sedikit taklimat & dijamu makan tengahari.
depa yg paling seghonok!
Kami kemudian diiringi hingga ke sempadan (laluan terus-xguna pun border pass tu...melayang duit aku kat RM100 buat gambar &bpass..hu..hu..hu) & disambut oleh polis Betong yg mengiringi kami sepanjang di Betong sehingga kembali ke Pengkalan Hulu dengan selamatnya!

Buat rakan maya aku, Thomas & Cheqna ... mailah singgah Betong ... jiran sebelah pintu...

('bandar ni masih selamat dari sebarang pergolakan', itu kata polis Betong, Thailand)

Wasalam.

Wednesday, February 5, 2014

Get Set....wait the whistle blow!

Mood 'Tahun Kuda Kayu' xhabis lagi! Yang meraikan kaum cina tapi yg melayu pun tumpang raya. Penuhi undangan walimatulurus, sampai perut pun 'menangis' (xdan nak rehat, merana tuan bila perut buat hal- cirit birit, memulas dll hu rasakan!...he..he..he)!. Yelah, sekolah cuti kat seminggu kan!

Lanjutan dari N3 2yrs ago, permulaan suatu perjalanan ....
...kini perjalanan akan bermula, menunggu tarikh & tempat dari pihak U di Jepun & JPA.




Setelah hampir 2yrs mengikuti pengajian di IBT, pada 22 Jan 2014 berlangsunglah hari penyerahan sijil (mini convocation) menandakan tamat kursus persedian ke Jepun tajaan JPA. Alhamdullilah, berjaya juga anak aku menamatkan suatu permulaan bagi memulakan suatu perjalanan.

Majlis seperti biasa dimulakan dengan ucapan aluan oleh Principal IBT-Madam Kondo Yoko, yg ni aku xbrapa nak faham (berucap dlm Nihongo ditujukan pd pelajar), yg aku tau intro (sebab dlm BI) & penutup (beliau cuba berucap dlm BM).

Apepun aku suka dgn ucapan Ketua Exsekutif IBT-Dato' Zulkifli Ab. Malek, di mana ucapan beliau lebih menyentuh pada tanggung jawab pelajar untuk mengenang budi & membalas budi (suruh blajaq elok-elok). Paling aku seghonoq dengaq bila beliau menggunakan istilah pelajar-pelajar ditaja oleh pembayar cukai (yg selalu dok dengaq ditaja oleh kerajaan & depa dok paham duit BN), baru makcik pakcik kampung/bandaq & karat biru tau, duit sapa!

Sepanjang 2yrs anak aku belajar, seram sejuk jugak aku dibuatnya... kut-kut dia give-up di tengah jalan. Sepanjang tempoh tu, ada juga sekali aku terima 'surat cinta' dari JPA (salinan kpd penjamin) kerana pencapaian BI yg tidak begitu memberangsangkan. Xlah aku risau sangat kerana pada aku, itu antara syarat utk belajar keluar negara kerana bahasa pengantar nanti tentulah bahasa jepun/nihongo. 

Tiap kali balik cuti, ditimbuni dgn homework tulisan merengkoil tu, kalau akulah mau surrender! Pernah juga aku tanya, bagaimana kalau 'kantoi'?. Menurut anak aku, ada pelajar yg surrender awal & pihak JPA uruskan kemasukan ke 'U' yg telah dia masuk sebelum ke IBT dan di akhir sesi terdapat juga seorang pelajar yang tidak mencapai tahap yg dikehendaki, juga JPA bantu menempatkan pelajar tersebut  d 'U' tempatan, aku sedikit lega mendengarnya. 

Tamat majlis dan sambil menjamu selera sempat jugaklah aku bergambar & berbicara dgn Pn. Kondo. Beliau memperihalkan kelaku anak aku ni & betullah penilaiannya terhadap anak aku.(aku dapat rasakan beliau ni amat rapat dgn pelajar-pelajar beliau). Aku juga mendekati & mengucapkan TQ kat warden aka ibu yg dipanggil 'umi' oleh pelajar-pelajar dan menurutnya, beliau sangat menyenangi group anak aku ni, kerana mudah diurus & terharu untuk berpisah dgn mereka. Aku dekati juga beberapa org sensei utk ucapkan  Arigatō.


Sensei Takenoshita Taro (betoi kot)
Yang kelakarnya, aku tunduk (kononnya nak hormati budaya depa), tapi sensei (wanita) menghulurkan tangan untuk bersalaman (ikut budaya melayu ...he..he..he).

Hampir kesemua sensei wanita anggun berbaju kurung moden/tradisional & seorang sensei lelaki berbaju melayu lengkap bersamping & songkok (beliau antara sensei diminati pelajarnya kerana mendapat sorakan gemuruh semasa diperkenalkan oleh emcee).

Terima kasih xterhingga kepada sensei2 dan pengurusan JPA yang telah berusaha & menjaga anak aku sepanjang dalam jagaan mereka. Moga Allah memberi ganjaran didunia & akhirat atas  keikhlasan mereka melaksanakan tanggung jawab.

Saperti yang diungkapkan oleh  Ketua Exsekutif, penerimaan sijil IBT ini bukan suatu destiny tapi permulaan kepada suatu journey yang masih panjang. Semoga anak aku & rakan-rakannya dapat melaksanakan tanggung jawab & amanah  pembayar cukai! (usah gundah gulana sapa perintah Malaysia, duit pembayar cukai bukan duit BN..he..he...)

 

Pelajar F30B&C, Sensei & Pengurusan IBT & JPA
 

...Ato de aimashō .... aka ....jumpa lagi..

 ****Tiada niat untuk berbangga****  
SEMUA MILIK ALLAH

 
Wasalam
p/s: ...yg dialihbahasa tu, xtaulah betul ke x...google habag lagu tu! 


Thursday, January 30, 2014

Welcome Kuda Kayu....

Lama x jengok & buat N3 kat blog aku ni. Akhir tahun & awal tahun dihabiskan dgn bercuti ziarah emak & teman-teman mak aku ...ayam, itik, mengadap anak sungai belakang rumah sambil mengimbau kenangan lalu (tempat menyelam, segala jenis kuak-kupu2,lentang seme boleh & ada ketikanya menjadi tempat membuang hasil mahsul dlm badan ketika xcukup jamban ..he...he..he), kini lesu & semak aka samun. 

Diluar sedar dah  sebulan 2014 dilalui. Maal Hijrah disambut dengan penuh keinsafan, dunia & usia makin meningkat. Tahun baru masihi 2014 disambut suram & diraikan dengan perhimpunan TURUN sempena kenaikan harga barang!.

Masa tetap pergi xkira kita nak rai ke x, ia tetap berlalu. 

Tanggal 31 Jan 2014 kita sambut kedatangan tahun baru cina & mengikut kalendar cina, tahun 2014-2015 adalah giliran kuda kayu mengambil alih ular air. Bila aku tanya wiki, baru aku tau ...tahun kuda ni ada elemen api, tanah, besi, air dan kayu

Aku suka kuda, kuda merupakan binatang yg memiliki natural beauty & sexy (melalut dah), melambangkan prestige, elegant, courage, power (berkuasa 'kuda' he..he..he ) &  boleh juga  nak menumpang manja (.iye ke?..) berbanding dengan ular yg  mengelikan aku (sebut nama pun aku boleh meremang bulu roma, waima melihat gambar apalagi melihat yg idup-bukan mati kena patuk tapi mati sebab geli tengok!).

Kuda kayu  mempunyai 2 elemen
... kuda ada elemen api 
... kayu ada elemen keras/kaku 
merupakan gabungan yg produktif & harmoni. 

Warna yang dikatakan bawa 'tuah' ialah hijau, biru muda (cyan), ungu  & oren (jingga), so sesapa yg rasa nak tukaq cat rumah, boleh cuba guna warna-warna tu ...kot..kot bertuah/kaya! (rezeki Allah bagi, bukan sebab warna tu .... jgn percaya lak), nak tau lebih  tanya wiki!

Tengok kan keadaan dunia lani, suasana politik dok haru biru (eg:thailand & mesir), cuaca x menentu (banjir, ribut, letusan gberapi dll) dan ekonomi dunia menjunam dgn kadar inflasi yg meningkat, akan wujudkah?.....harmoni. 

Kat Malaysia pulak, semenjak 2menjak ni, dah jadi trend pulak semua hal dikaitkan isu kaum, guru denda murid xbuat kerja sekolah pun boleh jadi isu perkauman...berilah ruang kepada guru-guru untuk mendidik anak-anak kita, waima kangkung pun boleh jadi isu kaum...adohai Malaysia!

Mari kita ambil semangat 'lo hei' (gaul & lambung ramuan yee sang keudara sambil melaungkan ucapan tanda bermula tahun baru yg makmur) di mana semua dah campoq gaul xleh nak kelaih dah. Boleh tambah kangkung dalam yee sang, kalau suka...he..he.. (sekadar gurauan je! ....maaf kalau ia terkesan dihati). 

Moga keharmonian & saling memahami yg terpahat sekian lama xterhakis dek isu-isu yg remeh temeh! 

Sekadar memahami & menghormati adat resam juga kepercayaan sesama kita. Sebagai orang islam yang berpegang kepada rukun islam yang lima dan rukun iman yang enam ...hidup-mati-rezeki -jodoh telah ditentukan & rahsia Allah.
  
Happy Chinese New Year to those that celebrate it! 
teristimewa buat mereka yg mengenali & sentiasa ada dikala khidmat mereka diperlukan. TQ....Xièxiè

Gong Xi Fa Cai




Selamat berhujung minggu & berhati-hati di perjalanan.

Wasalam
p/s : harap xde yg dok judi 'lumba kuda' sempena tahun kuda ni .... nak menari kuda kepang ok..
 

Thursday, December 5, 2013

Sapa Yang Kenaaaaaa .............

N3 ni nak memperihalkan pasal aku & hangpa yang jadi rakyat di bumi bertuah bernama MALAYSIA!.

#1  Harga minyak naik

 
Hadiah pertama dari pemerintah selepas berjaya mengekalkan tampuk pemerintahan untuk 5 tahun berikutnya.
 
  ....Kita jugak kene .....! 










#2  Harga gula naik

Memula kata menteri pengguna xde bincang nak naik reghe gula (putik bunga). Lepaih tu menteri kesihatan buat kluaq data pengidap kencing manis meningkat (bunga  dah kembang). Tup-tup bajet 2014 reghe gula naik (kurangkan subsidi). 

Ayat kaw dari PM "statistik menunjukkan terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yg berumuq >30 tahun mengidap penyakit diabetes. Sekiranya tidak dikawal, pesakit akan mendapat pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata bute & kaki kene potong. Sehubungan dgn itu, Kerajaan mencadangkan utk memansuhkan subsidi gula sebanyak 34 sen kuatkuasa 26 Okt 2013...." (segera sungguh!).....Sayang sungguh PM kepada rakyatnya (tersayang buat kroni yg dpt AP).

Kenyataan 'standard' menteri & suku sakat ...kenaikan tidak membebankan rakyat & peniaga dilarang menaikkan harga  makanan sebarangan.... (kalau aku peniaga tu...ade aku kisah!)
 ....Kita jugak kene potong.....!

 #3  Tadika -pengasuh dera anak
Bila jadi kes dera anak pulak, depa siasat, habaq mai pusat asuhan tu xdaftar kat JKM pulak. Salahkan ibubapa pasai pa xsemak dgn JKM dulu. Lepaih tu depa buat saranan 'baguih punya!', mak menteri suruh ibubapa 'buat lawatan mengejut kat nursery' ... adoi kat Aloq Setaq bolehlah ...kalau kat KL ... mamai kot mak menteri ni!


    ....Kita jugak kene jadi spy pekak!.....

 
  
#4 GST
Yang ni pun dah habaq dalam bajet aritu. Lani dah mula dibuai-buai & dinyanyikan dalam media elektronik/TV, tentang kebaikan GST ni. Dulu-dulu syarikat besaq & org yg gaji besau je kena cukai...lani tok/tok wan, pak long, mak ngah buat bendang pun kene... sama-samalah kita menikmatinya .....he..he...

....Kita jugakkkkk......




#5 Isu Kad pengenalan palsu/hilang

Terbongkaq.... bila sorang isteri a.k.a ibu telah dbunuh oleh pengawal keselamatan? Siasat-punya siasat pemilik kad pengenalan palsu & terbongkar sindiket kad pengenalan palsu. Entah macam mana selongkar punya selongkar dapatlah sekian banyak IC telah hilang (nak habaq, IC hilang nilah punca ada IC palsu -kes bagi IC...tu camna pulak?). 

Penyelesaian, pak menteri kata, kita kasi "naik kadar denda kat sesapa yang hilang MYKad".
  ....Kita jugak yang lalai & tanggung sendirilah dendanya tu.....!


#6 Elak Cukai
Baru ni, keluaq pulak  crita, ....xpatriotik & pengkhianat negara jika rakyat elak dari membayar cukai. 

Yang depa boros & salah urus duit pembayar cukai tu kita nak panggil ape ye!

 ....Kita jugak  yang pengkhianat.....!
 



#7 Tarif elektrik

Terkini dengan gembira diumumkan kenaikan tarif elektik bermula Jan 2014
TAHNIAH!!!

Dimaklumkan kenaikan tidak melibatkan pengguna domestik yg guna kurang 300kwj sebulan.  Tambah fakta lebih 70% pengguna domastik dikatakan xterlibat, pakat seghonok dengaq nooooo.... (secara langsung, cara xlangsung?)

Kos xperasan 'dana wang tenaga boleh baharu-re fund' (nipun aku xfaham tapi kene bayaq tau), depa caj 1% (dari total tarif elektrik) naik jadi 1.6% (pi tanya kat TNB la no).
Satu hal lagi depa akan kenakan GST (xpasti jumlah kwj yg guna).

Sayugia harus diingat kalau tarif eletrik komersial & industri/kilang naik (ingat depa nak rugi ke?, maka pengguna akan tanggung) maka rantaiannya harga barang semua naiklah, waima nak cabut bulu ayam pun pakai letrik

......pak menteri oooiiiiiii.......akai ada ka!!!!!!!

....Kita jugakkkkkkkk....!

COMING SOON -last not least
HAPPY HOLIDAYS......TOL NAIK

....Kita jugak  la .....!

Didikasi kan lagu ni buat rakyat Malaysia yang masih aman & kos sara hidup yang masih rendah berbanding negara lain ....he..he.,.
Hoore..hoore...horee...bergumbiralah 

 


 

Wasalam.
gambar-gambar ihsan 'google' & harap dihalalkan oleh pemiliknya.


Monday, November 4, 2013

Ahlan Hijrah 1435

Dengan izinNYA, terbit fajar esok kita berada di tahun baru Hijrah 1435.

Naik satu angka 1434H kepada 1435H, masa beredar, usia meningkat, maka makin hampir kita ke hujung usia (seghiau pulak aku bila ingat ......). Sesungguhnya hidup di dunia hanya seketika (realiti bukan fantasi).

Menyambut tahun baru bukan sekadar memperingati & memeriahkan dengan segala bagai sambutan tapi menghayati sejarah & mengambil iktibar/hikmah disebaliknya. 

Macam biasa bila tahun baru (masihi ke...hijrah ke)! soalan standard. Apa azam tahun ni? pada aku tu pesen lama & x terkesan pun!

Hijrah dengan ikhlas & istiqamah (bersungguh-sungguh kerana Allah) dalam diri!
  • Istiqamah hati supaya sentiasa teguh dgn 'tali Allah', jauhi dari syirik, riak, takbur dll-yakin akan kebenaran. 
  • Istiqamah lisan dengan berkata benar, tidak berpura-pura/bermuka-muka/berdolak dalih. Berani berkata benar & hanya takut kpd Allah. 
  • Istiqamah perbuatan melaksana pekerjaan hanya untuk mendapat keredhaan Allah. Berdidikasi melaksanakan tugas tanpa rasa kecewa, lemah semangat/putus asa & tidak hanya mengharap laba dunia semata!
Sabda Rasulullah saw, bermaksud :
 "Seorang muslim itu, adalah orang yang menjadikan muslim lainnya merasa selamat dari lisan & tangan (perbuatannya). Sedangkan muhajir (orang yang hijrah) adalah orang yang meninggalkan segala yang dilarang Allah SWT.(muttafaqun Alaih)"

Jom hijrah!!!!
  • Kalau selama ni kita rasa dah "A" dalam solat wajib, jadikan "A+". dgn solat sunat.
  • kalau selama ni dah "A" solat sunat, jadikan "A+" dgn tambahkan bilangan rokaatnya.
  • kalau selama ni dah "A" puasa wajib (bulan Ramadhan), jadikan "A+" dgn puasa sunat.
  • lagi..dan..lagi....dan...lagi 
......Teruskan hijrah kepada yang lebih baik....
KITA MAMPU MELAKUKANNYA....

Yaa Allah, teguhkan iman kami & keyakinan yg bersungguh-sungguh kepada ajaranMU & melakukan ibadah dengan baik/sempurna. 
Yaa Allah kekalkan kami didalam agamaMU. Moga kami mendapat manfaat dunia dan akhirat atas segala yang kami lakukan hanya kerana MU,
Amin...Amin...Amin



"WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH"

Selamat menyambut Ma'al Hijrah. Tiada hijrah selain kerana ALLAH. 

Moga bumi Malaysia juga penduduknya sentiasa mendapat perlindungan dan hidayah dari Allah swt.

Wasalam 

coming soon .... tahun baru masihi 2014. Masa berlalu pantas...dunia dah tua!!!!