Thursday, September 22, 2011

Ehmm... Kereta Api, Keretapi

Ni crita last week, hantar anak ke stesen keretapi, sampai je kat stesen tu depa kata 'ketapi lambat, pukui 9:00 - 9:30am  baru mai' (masa tu kat pukui 7:00am), ingatkan ketapi dah lepaih rupenye xmai lagi.

nilah stesen ketapi tu, tapi
aku xde dalam gambaq tu! ok.
Sib baek rumah dekat je, balik rumah dulu (itulah nikmatnya dok kat bandaraya kampung ni) kalau dok kolumpo, kirim salam-tunggulah kat situ. Balik rumah sempat lagi jemoq kaen, lepaih tu mai pejabat.  8:45am balik rumah ambik anak  pi stesen ketapi. Sampai kat stesen, depa kata ketapi pukui 10:00am  pulak dah. Nak wat cam mana, tunggulah, nak balik office sat gi depa kata xdak tiket, aku kena mai pulak ambik anak aku pi stesen bas, ye tak ye tunggu jugaklah sampai kaunter tiket bukak.


nilah stesen keretapi Kuala Lipis
 yang telah di'moden'kan
Masa nilah aku mengimbau kembali kenangan lalu tentang keseronokan naik ketapi (lama dah xnaik keretapi). Yelah dolu-dolu ketapi ni merupakan pengangkutan utama d Kuala Lipis. Jalanraya sangat berkurangan, jangan terkejut kalau laluan sungai juga menjadi pengangkutan utama, bukan kat Sabah & Sarawak je tau!

Naik ketapi ni seronok, bila duduk kita terhenjud-henjud kekiri kekanan, boleh jalan-jalan dari satu koc ke satu koc, ade kantin dalam tu boleh makan-makan & sambil makan-makan boleh ngorat-ngorat he..he..he. Aku dulu siap dapat alamat untuk berutus surat bagi menyambung silatulrahim lah konon. Tapi xpenah lah aku sambut silatulrahim depa tu, nak mampus (surat-surat kami dulu mesti kena check dek kastam/imigresen sebelum sampai ketangan kami-mak baca dulu). Layan masa dalam ketapi tu jelah, kalau tak boring gak berjam-jam dalam ketapi.

Keretapi dolu-dolu, masa aku kecik lagi depa pakai arang (ke kayu dah lupa) utk mengerakkan ketapi tu ( masa tu kalau xsilap aku kepala ketapi tupun hitam macam arang jugak he..he..he), lepaih tu depa tukaq pakai minyak kot. la ni dah pakai letrik lah pulak siap dgn koc 'aircond' lagi tapi perangai 'delay' (xikut jadual) tu tak berubah juga cam tu jugak lah. Dari Keretapi Tanah Melayu kepada KTMB & lebih 50 tahun wujudnya perkhidmatan ni, servis x membangun seiring dengan usia & nama.

Bila kaunter tiket bukak dlm 9:30 am(confirm ketapi nak mai) & anak aku dah dapat tiket, salam ngan anak & pi office. Anak aku sms habaq ketapi dah mai (masa tu pukui 10:08am), sentiasa lewat jadual motto yg sesuai dgn perkhidmatan ketapi ni.

Ending N3 aku letakkan you-tube ni -lawak oleh 2 orang lelaki cina permainkan  mamak restoren. Ia tiada kaitan dengan N3 aku ni . Aku jumpa masa aku merayau di Y-tube masa rehat tengahari mencari ytube ceramah tapi jumpa yg ni pulak!

Enjoy it!

video


kah..kah..kah.. no pok-no pok  kesian mamak tu


Wasalam.

Monday, September 19, 2011

Selamat Hari Malaysia

Kepada semua rakyat malaysia SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA ke-48, kalau ikut sejarah pembentukan Malaysia kan, (tapi baru kali ke 2 disambut-sorry kalau silap, aku ni tang sejarah lembab tul). Walaupun dah terlewat 3 hari, sambutan dia sebulankan (macam raya juga nak celebrated sebulan gak sebab posa sebulan he..he..).

Masa majlis sambutan Hari Malaysia ari tu, dengaq crita PM dah mansuhkan ISA, setelah sekian lama ia diperjuangkan oleh mereka2 yang terbabit, maka terhapus juga akhirnya. Aku xmau komen pasai ni sebab aku & keluarga aku tiada yang terlibat dengan Akta ni, hanya mereka & keluarga mereka yang terlibat yang tahu kesannya.

Apepun pada aku hukum Allah yang telah termaktub dalam Al-Quran adalah sebaik-baik ikutan kita sebagai umat islam. Allah menjadikan kita dimuka bumi ini siap dengan segala aturan dan panduan iaitu Al-Quran. Undang-undang ciptaan manusia tidak lengkap & akan sentiasa berubah, akal manusia yang sejengkal manakan sama dengan Penciptanya.

Hari Malaysia ni ialah hari pembentukan Malaysia iaitu kemasukan Sabah (North Borneo), Sarawak & Singapura. Tarikh asal pembentukan ialah pada 31 Ogos 1963 (6 tahun lepas merdeka) tapi atas beberapa sebab yang xdapat dielakkan (ayat standard), ia terlaksana pada 16 September 1963 tapi Singapura xjadi joint Malaysia. Selama ni tak sambut pun  Hari Malaysia tapi setelah ade pihak yang buat 'havoc' kata kerajaan xhargai penduduk Sabah & Sarawak dalam pembentukan Malaysia. Jadi pada tahun 2009 diumumkan Hari Malaysia akan mula disambut pada 2010, tu yang aku habaq ni kali ke 2 tu! (timakasih pada depa-depa tu, tambah satu ari cuti umum).

Akhir N3, aku ucap SELAMAT HARI MALAYSIA, semoga kita rakyat malaysia hidup aman didalam pelbagai bangsa, budaya , agama dan adab resam dalam satu negara.

Malaysia : Pelbagai Bangsa Satu Negara (ini tema aku)

Ya Allah, Engkau lindungi lah kami rakyat malaysia dari segala bencana, adu domba untuk merosakkan keamanan dan kesejahteraan hidup kami dibumi bertuah, Malaysia ciptaan Mu ya Allah. Amin.

Wasalam.

Tema Hari Merdeka & Malaysia 2011

Thursday, September 8, 2011

Mencari Jalan Pulang

Selamat kembali bertugas buat semua, yang beraya balik kampung beraya, bagi yang cuti-cuti malaysia pun dah balik bertugaslah kan. Cuti bonuslah katakan ( bonus duitpun dapat kan!)

Confius dengan tajuk N3, aku bukan mencari jalan pulang setelah 'terjerumus' ke lembah hina  @ tersesat dalam hutan ke ape, tapi penjelajahan mencari 'route' untuk balik ke kampung halaman aku.

Mula-mula aku dok utara ni (masa tu single mingle lagi), nak balik kampung senang je!, beli tiket naik bas turun pudu raya (la ni depa panggil 'pudu sentral' - tak pi tengok lagi lagu mana ropernya lepas make-up tu). Dari pudu aku ambik bas lain ke kampung aku, tak payah pikiaq nak ikut 'route' mana , ikut suka driver bas tu lah, yang pasti aku akan sampai ke destinasi yang nak dituju. Selalunya Bas Nasional lah pilihanku kerana aku boleh ambil tiket ke kedua-dua destinasi (AS-KL & KL-Kljunior gelaran org sekampung) & masa tu depa dah ada insurance juga drivernya sangat menjaga 'waktu solat' penumpangnya. Lepas aku kahwin & ada anak, taklah naik bas dah, yelah nak angkut raga susu, buaian baby & segala beg-beg, tak kan nak naik bas lagi. Maka bermulalah expedisi mencari 'route' balik kampung aku (kampung somi xdehal punya, laung pun sampai he..he).

Route Pertama

 Masa pertama kali nak balik tu, kreta lama je, xconfidentlah pulak nak bawak kreta tu sebab bawa 'baby' di kami sewa pandu kretalah (kreta sewa ni pun ade crite tapi lain kalilah).
Kemudiannya kami pernah bawa kereta tu balik & ok rupanya. injinnya power -naik-turun-belok semua ok, jangan pandang rendah pada yang lama he..he..he

Route pertama kami ambil laluan pantai timur. Kami masuk Highway Utara-Selatan hanya sampai Gurun saja, keluar Gurun masuk jalan persekutuan Jeniang-Baling-Grik-Jeli (Jalanraya Timur Barat)-Kuala Krai-Gua Musang-Kuala Lipis.

Adoi! punyalah jauh, kematu punggung. Dengan anak kecik masa tu, rehat memanjang kat  Baling-rehat, on the way ke Jeli-rehat, Bukit Bunga-rehat, Gua Musang-rehat, Merapuh pun rehat, akhirnya sampailah kat Kuala Lipis. Mau 12 jam jugaklah. Dua tiga kali jugalah aku terseksa ikut Jalanraya Timur-Barat ni.

Route Kedua
Berikutnya aku ikut selatan pulak. Kali ini kami masuk Highway Utara-Selatan (Alor Setar-Tanjung Malim) keluar ke Jalan Persekutuan ke Kuala Kubu Bahru, masuk jalan ke Freser Hill terus ke Raub-Benta dan sampailah ke Kuala Lipis.

Perjalanan agak selesa, cuma perjalanan dari Kuala Kubu ke Freser Hill agak lengang, kena pastikan kreta betul-betul 'tiptop' kerana kalau jadi ape-ape xde sape nak nolong. Masa perjalanan juga dalam 8-10jam (tengok mood driverlah-rehat banyak lambatlah sampai). Laluan ni menjadi laluan kesukaan kami ketika itu berbanding 'route' pertama tadi.  Tapi 'route' ni tidak digemari oleh anak-anak aku kerana jika mereka tidak 'tidur' semasa perjalanan dari Kuala Kubu ke "Gate" di kaki Bukit Freser, mereka semua akan muntah dan bila tiba di 'Gate' tu mereka akan aku mandikan & tukar pakaian mereka disitu. Beberapa kali juga aku melalui 'route' ini & lama kelamaan anak-anak aku pun dah manghli kot dah tak muntah lagi. Kemudian kami mencuba satu lagi 'route' yang dicadangkan oleh seorang kenalan yang isterinya juga dari Kuala Lipis.


Route Ketiga


Route  ni hampir sama dengan route kedua tadi iaitu kami keluar di interchange Tanjung Malim dan terus ke Batang Kali ( route kedua tadi kami belok ke Kuala Kubu) naik ke Genting Highland turun  ke Lebuhraya Karak  ke Bentung-Raub-Benta- Kuala Lipis (tak brapa inatlah pulak laluan ni ye!). Seingat aku sekali dua aje aku ikut 'route' ni sebab driver lebih suka 'route' kedua tu.
Semasa lalu 'route' ni aku & anak-anak sempatlah naik kereta kabel dan makan-makan sambil menikmati suasana nyaman di puncak Genting tu (balik kampung sambil melancung gitu).

Route  Empat
Selepas beberapa kali mengikut route dua, jiran kami memperkenalkan satu lagi laluan. Jiran sebelah rumah ni selalu ke Cameron Highland dan dia mengikut jalan Simpang Pulai. Dari info dia & aku sendiri pernah menghadiri bengkel (lupa sapa penganjurnya tapi salah satu kertas kerja yg dibentangkan ialah pasal jalan Simpang Pulai-Gua Musang nilah). Lepas tu kami cuba 'route' ni pulak. Seperti biasa kami masuk Highway Utara-Selatan dan keluar di interchange Simpang Pulai keluar ke kanan dan masuk ke Cameron Highland (ade papan tanda sebelum simpang kanan tu) terus ke Gua Musang dan Kuala Lipis. Kalau route dua & tiga tadi jalannya macam 'ular kena palu' (bengkang bengkok), route ni pulak turun naik bukit.

Kami akan melalui kawasan tanaman sayur & dapatlah beli buah strawberry & sayuran di kaki bukit ke Cameron Highland dan melalui kawasan tanaman sayur Lojing ( yang pernah jadi isu hakisan tanah akibat tanaman sayur di TV3 satu ketika dulu). Tema tanaman sayur di Lojing ni 'Sayur untuk Makanan' (mungkin xguna racun kot). Aku sungguh teruja melalui kawasan ini dengan 'scenaries' gunung & lurah, kawasan tanaman sayur dan suasana nyaman merentas Banjaran Titiwangsa (ye ke tu banjaran titiwangsa). Indah sungguh ciptaan tuhan ( Thomas-pemilik blog Turbineman's Log, u kena lalu sini & take photo)

Selalunya kami akan berhenti di kedai-kedai di tepi kaki bukit Cameron Highland untuk membeli buah & sayur hasil tanaman petani  Cameron Highland disamping menikmati cuaca dingin juga untuk  membuang ape yang patut, next destination ke Gua Musang (kekadang brenti jugak kat sini-makan) dan terus ke Kuala Lipis. Route ni menjadi kegemaran sehingga kami mencuba route berikutnya pada cuti raya baru-baru ni.

Route Kelima

'Route' ni adalah terakhir setakat ini & terbaek buat aku. 'Route' ni mulanya dicadangkan oleh gemulah abah aku masa balik raya aidul fitri tahun lalu-2010, ( kali terakhir rupanya aku beraya dengan abah tercinta- alfatihah buat gemulah). Masa tu kami tak bersedia nak cuba sebab dari Kuala Lipis banyak sangat belok-belok (mengikut penerangan dari gemulah abah) tu yang cuba tahun ni dari Cameron Highland kami rasa mudah sikit.

Macam biasa kami masuk Highway Utara-Selatan, keluar di interchange Simpang Pulai, jalan yang sama saperti route empat, tapi kali ni tidak terus ke Gua Musang sebaliknya  naik ke Cameron Highland melalui Kampung Raja-Brincang-Tanah Rata - Ringlet. Sampai ke Ringlet jumpa simpang Y- satu ke Tapah & satu ke Kuala Lipis.

Dari simpang d Ringlet tu terus saje hingga tiba simpang  tiga, belok kanan (kiri pi mana tah xingat) terus Sungai Koyan daerah Lipis. Terkejut aku biaq betui dah masuk daerah Lipis (simpang ke Ringlet itu ialah Pos Betau-klau tak silap lah). Dari Simpang tu  ke bandar Kuala Lipis & rumah aku dalam 1/2 jam kot. Dekat gila!. Jarak dari Ringlet ke Simpang 3 (keluar Pos Betau) tu aku tak dapat nak habaq sebab tiada perbatuan dinyatakan & papan tanda yang disediakan pun masih kosong tang info km tu. Memang jalan tersebut masih barulah tu, dalam Google pun jalan  dari Ringlet ke Pos Betau tu pun xde,-terputus. Mungkin jalan tu disambung hasil dari jalan balak yang diturapkan macam jalan Simpang Pulai-Gua Musang (tu pun jalan balak asalnya).

Andaian aku Kerajaan Pahang malu kut nak masuk rumah sendiri kena lalu pintu rumah orang lain (lalu negeri Perak nak masuk Cameron Highland), tu yang di turap jalan dari Pos Betau ke Ringlet tu. he..he..he.

Pepun terima kasihlah kepada pemerintah kerana dah memendekkan jarak aku nak balik kampung. Lepaih ni ikut jalan ni lah nampaknya sehingga ada 'route' baru.

Semasa kembali ke Aloq Staq, kami pun singgahlah kat ladang teh Bharat tu, aku letakkan satu photo  aku & my assistance (anak dara akulah) kat dlm ladang teh tu. Ada beberapa gambar tapi dlm hphone anak sulung aku, tak dapeklah nak di tontonkan dlm N3 ni. (Aku macam penah tengok tempat ni dalam satu dari blog Thomas, kalau betul lah, kini aku telah ade d situ)


Sambil menunggu hero-hero solat jumaat, aku & my assistance pekena teh pudina, curry puff, strawberry smoothy & kek coklat, ding dong ding dong RM23 ++, terkejut anak aku teh bubuh daun pudina pun RM5++, aku senyum je xpelah bukan selalu, kata ku.


Di akhir N3, aku paparkan semua Route yang telah aku lalui dalam mencari jalan pulang. 

Seronok balik kampung dapat jumpa anak-anak saudara yang kini dan remaja & kiut miut semuanya, terasa tualah pulak. he..he..he

Wasalam.
p/s; xpandai sangat nak 'insert', pelan-pelan tu sekadar gambaran kasar je! nak 'clear' tanya pakcik Google k.