Sunday, September 9, 2012

Good Luck to My Princess

Lama x bersiaran & melawat blog kekawan, sibuk dgn sambut aidul fitri (bukan raya sangat tapi balik kampung), masuk kerja sibuk lak dgn susun barang macam aku war-warkan kat sini, line tenet pun depa xconnect, nak layari blog kekawan belilah sendiri. hu.. hu..

N3 ni nak luahkan tamatnya suatu penantian buat aku & anak aku, waktu yang dinanti-nantikan oleh pelajar & guru dah mai dah, menguji pencapaian terhadap apa yg telah depa belajaq. 

Sebagai  penutup kepada sistem pembelajaran ialah exam. Pembukan bagi segala exam ialah UPSR yg akan bermula dari 11 hingga 13 Sept 2012, diikuti dengan PMR dari 9 Okt hingga 16 Okt 2012, diakhiri dgn SPM & STPM (tarikh belum dimuktamadkan).

Tahun ni satu-satunya anak dara aku akan menduduki UPSR (terakhir/penutup buat aku, bye-bye UPSR), xtaulah performance dia. Pihak sekolah dah pulun sakan & ibubapa pun tambah tuisyen apa yang patut.  Selain dari tuisyen, pihak sekolah juga telah menganjurkan solat hajat, bacaan yasin dan segala macam bengkel/kem untuk memupuk semangat ingin berjaya dalam diri pelajarnya. (mak pun letih gak nak ikut program sekolah ni).

Kini terpulanglah kepada pelajar untuk menentukan 'nasib' mereka. Dari riak muka & kata-kata anak aku, aku tahu dia pun gundah gulana gak. Aku tidak menjanjikan apa-apa. Cuma aku suruh buat yang terbaik & kalau boleh aku nak dia sambung ke sekolah agama macam abang-abang dia lah!. Tu yang buat dia gabra, sebab paling kurang dia kena score 4A (kalau x, aku kena buat 'rayuan hari pahlawan' kat sekolah tu .. pi buat dono jelah)

Sebagai ibubapa, jangan diberi tekanan kepada anak-anak. 
Apa yang boleh kita buat disaat-saat akhir ni, antara ...
  1.  Jika selalu kita hantaq lewat ke sekolah, masa depa exam ni kita hantaq awai supaya anak kita x gabra & kelamkabut.
  2.  Ambillah cuti sebagai 'hint' yang kita sayang, memberi semangat & menghargai depa (jika kerja-kerja pejabat tidak begitu mendesak-UPSR bolehlah kan, kalau SPM...boleh ke he..he..-aku pun x apply cuti lagi ni), 
  3.  Jika ada peluang, kita hantaq & ambik anak sendiri (kat Aloq Staq bolehlah..kat tempat lain xtaulah).
  4. Most important-buat solat hajat, baca yasin, berdoa kepada Allah juga lain-lain solat sunat semasa anak kita sedang menduduki exam-paling tidak hari pertama exam. Moga Allah pekenan permohonan kita & permudahkan anak kita menjawab soalan-soalan exam. Insyallah!

Doa pada hari/ke bilik peperiksaan, Telah aku 'attached' dalam N3 terdahulu
  




Buat anak-anak sekelian, buat yang terbaik & mohon doa kepada Allah (yg beragama islam), moga dipermudahkan, diberi ilham dan dapat menjawab soalan tanpa rasa ragu. 








Walaupun UPSR tidak begitu penting berbanding exam lain, buat yang terbaik!.
 
Apa yang membahagiakan aku ialah ... ye..ye...xpayah hantaq pi tuisyen dah! (hingga hujung tahun je tau.. 2013 PMR pulak hu..hu..hu)
 
Kepada semua anak-anak seluruh Malaysia 
 
"Selamat menduduki peperiksaan  & jawab soalan dengan betul & tepat".
 
 
Wasalam.
 

1 comment:

  1. All the best to your daughter,
    hope that she will do well.

    ReplyDelete