Thursday, November 17, 2011

Peperiksaan sedang dijalankan

Masih boleh kot nak N3 pasai peperiksaan SPM. Baru rasanya aku & anak sulung aku bertension hadapi SPM kini adik dia pulak (kes dapat baby xselang tahunlah, nasib baik tak satu awal tahun satu lagi hujung tahun he..he.. ada kes ni).

SPM 2011 bermula 14 Nov hingga 14 Dec 2011. Dengan bermulanya exam ni, aku pun dah boleh bernafas dengan leganya, this coming weekend xpayahlah aku pi drief hantar tuisyen lagi, bolehlah aku buat aktiviti lain. Hore..hore..pit..pit.. hore.. bergembira!!

Tengok jadual, anak aku  mula sit exam dari 14 Nov dan last paper pada 13 Dec. 2011 . Anak aku ada long break after paper Biology-30 Nov, on the 6th Dec continue dengan paper Bahasa Arab Tinggi & ending dengan paper pendidikan Al-Quran & Al-Sunnah.  Nampaknya lambat lagilah dia nak rehat. Apapun yang pasti aku dah rehat until January 2012 (rasa macam lama tapi sat je tu!).

First day, pi ambik lepas paper BM aku pun tanya  'macam mana?' Selamba je dia jawab 'A', aku pun 'ye ke! Alhamdullilah'. For the 2nd paper-BI, malam tu dia sibuk menghafal, adik dia tengok kertas dan dia menghafal macam nak masuk contest story telling lah pulak, tergelak aku tengok. Ade ke dihafalnya karangan bahasa Inggeris (Al-hadis & Al-Quran adalah hafazan). Masa aku ambik balik dari exam BI tu aku pun tanyalah 'keluaq ke karangan yang hang hafal semalam tu?',  'Tak de pun' katanya. Akupun tanya balik, abis tu BI dapat berapa pulak, selamba je 'A lah', jawabnya (hai dah 2A ni). The 3rd day exam (paper yg paling xdsukainya), masa aku pi ambik lepas exam aku tak tanya dah dapat berapa, takut aku dengar banyak pulak 'A', bila result keluaq nanti .... hai seram aku!

Abang dia dulu kalau aku tanya 'macam mana boleh jawab' dia mesti kata 'jawab semua, betul ke salah mana tau!' @ 'boleh kot'. Aku tang kot tu yang tak syok, dalam kepala aku 'hai tak boleh buat ke budak ni'. Itu abang dia.

Aku tidak memberi sebarang tekanan kepada anak aku berapa 'A' dia kena dapat, cuma aku cakap SPM adalah menentu untuk langkah seterusnya & aku selalu ingatkan dia bila dah pi IPT belajar tak susah dah, hadir kelas, buat tugasan diberi dan subjek dah tak banyak semua ikut semester. Aku rasa dia pun dah tahu, mesti dah dapat info dari abang dia.

Buat semua anak-anak yang sedang menghadapi peperiksan SPM, buat yang terbaik, lupakan subjek yang telah lepas tumpukan kepada subjek yang akan dihadapi.

Kepada semua yang sedang menduduki





Masa aku 'sorting' buku anak-anak yang dah abih exam hujung tahun aku terjumpa lah kertas Doa  yang perlu diamalkan di hari peperiksaan  (kelabu lah pulak tapi tenong betul-betul nooo). Doanya ringkas aje. Walaupun dah agak lambat rasanya masih boleh diamalkan untuk  paper yang masih belum diduduki. Selamat menjawab semua soalan dengan BETUL.


Dikhabarkan hari ni keputusan UPSR akan diketahui, kepada semua ibubapa  terimalah seadanya keputusan dan berilah sokongan kepada anak-anak kita. Itu adalah ketentuanNya atas segala usaha anak-anak kita. Ia hanya langkah awal dalam mengenalpasti kecendungan/minat anak-anak. Tahun 2012 anak aku akan menduduki UPSR, hai tak taulah.

Sekian, wasalam


5 comments:

  1. Lepas anak exam,mak merdekalah.

    ReplyDelete
  2. tq cek nor sharing is caring copy untuk ank2 makasih

    ReplyDelete
  3. Cheqno,

    semoga anak-anak you akan berjaya di dunia dan akhirat..

    :-)

    p/s - Thomas tak "tergugat"nya dgn org amatur macam saya..hehehe..

    ReplyDelete
  4. Thomas, jadi ibubapa kita dulu lebih mudah compare kita sekarang ni, ape nak kata zaman dah berubah.

    SUDAIS, semuga boleh dimanafaatkan tapi kena usaha dulu baru doa.

    Cheqna, makasih Amin.
    dari amatur baru ade profesional..tu kata-kata semangat..chaiyuk..chaiyuk...

    ReplyDelete
  5. Org dulu hidup simple je tak materialistic
    sebab dulu kan nak dapat kerja pun susah,
    jadi dari atuk,nenek sampailah ke cucu dapat tinggal se rumah.
    Sekarang ni kahwin je terus pindah.

    ReplyDelete