Wednesday, November 21, 2012

Go My Princess Go

Aku mulakan N3 dengan ucapan syukur ke hadrat Illahi atas segala kurniaNYA melalui amanah yang diberi kat aku. Ini ialah sequel N3 ni, mendapatkan output dari input pada September lalu dgn ertikata lain dapat keputusannya lah kan!.

Pendek crita ambil result UPSR  putri aku tu, bukan ape pun. 

Resultnya xlah all 'A's.

 Alhamdullillah seperti yang dijangka oleh anak aku masa lepas tamat exam UPSR, katanya '5A xdapat kot, 4A  insyallah boleh'. Ujian bulanannya pun tidaklah cemerlang cuma aku selalu ingatkan dia untuk ke sekolah pilihannya, dia memerlukan keputusan minima 4'A'.
 
Tak mau  orang kata 'curi tulang' (ambil masa waktu pejabat), aku decided ambil cuti (sebab banyak hal nak urus lepas tu)

Masa abang-abang dia dulu, semua xmau ikut aku ambik keputusan (takut kata depa), aku pi sorang. Dia ni nak ikut, siap pakai baju sekolah lagi. On the way pi sekolah aku beri peringatan kat anak aku 'sat lagi ape pun keputusan jangan dok nak  buat drama pulak (menangis gembira/sedih-mcam dlm tv tu), mak xsuka, nak menangis ke! hapa ke!, masa periksa aritu awat xbuat elok-elok'. Aku memang meluat tengok drama-drama ni ...he..he..he... jangan marah!

Keputusan keseluruhan sekolah agak menurun, 24 orang 5'A' berbanding  36 org pada 2011, peratus pelajar lulus 91.2% berbanding 93.2% tahun 2011 tetapi Grade Purata Sekolah (GPS) meningkat 1.6%  dari 1.65% (dimaklumkan makin kecil %  makin elok ; guru-guru taulah, aku xtau).
  
Masa diumum nama-nama pelajar 5'A', memang aku xambik kesah sangat sebab tuan punya badan pun xconfident buat ape aku nak mengharap!. Mai d umum 50 pelajar 4'A' 1'B' sampai 'the end' nama anak aku xtimbul (dalam hati aku dah berdetik 'budak ni  3'A' je ke!, hai masalah lah nak masuk sekolah tu-layak minima nak masuk 4'A'...adoi!!). Seterusnya diumumkan pelajar 4'A' 1'C', lepas satu...satu diumumkan dan kertas yang dipegang oleh cikgu tu dah makin menipis tapi yang dok keluaq nama ...mohd...mohd....mohd.... mana nama anak aku ni? Ibu kepada kawan anak aku yg dok sebelah aku dah lega, nama anak dia dah dipanggil -walaupun trial 5'A' tapi dapat 4'A' 1'B', Alhamdullilah.

Dalam aku dok menghitung helaian kertas yang tinggal sehelai-dua kat tangan cikgu tu, tetiba nama anak aku dipanggil (second last), Alhamdullilah, walaupun tergelincir 'B' ke 'C' (macam biasalah BI). Tahniah buat anak aku, targetnya hampir tepat

Next step kene hantaq keputusan tersebut kat sekolah pilihan (ni gara-gara result lambat keluaq, sepatutnya diserahkan semasa ujian kelayakan pd 17 nov), semoga anak aku terpilih ke sekolah tersebut (persaingan agak sengit jugak nak masuk sekolah ni).

"Yaa Allah Engkau permudahkanlah kami"  Amin..Amin..Amin.

Tahniah buat anak-anak  yang cemerlang dalam UPSR, bagi yang kurang cemerlang tidak perlu nak berduka kerana penilaian pencapaian UPSR ni hanya kesinambungan sistem pendidikan untuk ke peringkat seterusnya. Ujian sebenar ialah diperingkat SPM kelak (selamat maju jaya kepada pelajar yang sedang menduduki peperiksaan SPM).

Buat anak aku, ini baru permulaan -perjalanan masih jauh, penuh ranjau & duri

"Yaa Allah Engkau berikan kekuatan, kecekalan & ketabahan kepada anak aku untuk mengharunginya"

Amin...Amin...Amin.


Wasalam
 
 

4 comments:

  1. tahniah utk ankandanya! mg kejayaan ni terus mjadi perintis pd kejayaan yg akn dtg...insyaAllah. Moga tpilih ke sekolah pilihan tu...;)

    ReplyDelete
  2. Congratulations for the good result.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ, pray that your son will do well in SPM

      Delete